Eucharisztikus

KONGRESSZUS 2013

Az Eucharisztikus Kongresszus után...

 

Most, hogy már egy kicsit ki tudok engedni a nagy szervezési és bonyolítási hajtás után, szeretnék visszatekinteni az eseményekre. Tömören kifejezve a lényeget, annyit írhatok, hogy: gyönyörű volt!!!

   Kicsit részletesebben számomra ez annyit jelent, hogy a két nap – az éjszakai virrasztással együtt – kis zökkenőkkel, de szépen lezajlott. A visszajelzések szerint jó előadók és jól szervezett program volt. Hála és dicsőség érte Istennek!!!

   Az előadók és tanúságtevők az előre tervezett ütemnek megfelelően megjelentek és lelki élmények tárházát nyújtva tartották meg a rövidebb-hosszabb előadásukat, tanúságtételüket. A szentmisék keretei között is értékes, szép, tanulságos szentbeszédeket hallhattunk. Komoly élményt nyújtottak a közös imádságok és énekek is.

   Kimagaslóan felemelő érzést jelentett a péntek esti Vesperás és különösen az azt követő gregoriános szolgálattal gazdagított szentmise, mely a liturgia gyönyörűségébe engedett betekinteni, annak egyik legszebb színfoltját nyújtva.

   Hasonlóan gyönyörű volt a szombat reggeli szentmise. A Sapszon Ferenc irányította kórus vezetésével a liturgikus cselekmények kicsit más, mégis az előző estéhez hasonlóan csodálatos élménnyel gazdagodhattunk. Szombat este a Cecilia kórus zenei szolgálata is felemelő volt!

   A szentmiséken meg volt hirdetve a hagyományos, térdelve, nyelvre áldozás lehetősége, mellyel a jelenlévőknek fele élt. Érződött, hogy a megjelentek körében a hagyományos szentáldozást sokan előnyben részesítik a mai általános lehetőséggel szemben.

   Az előadók és tanúságtevők által elmondottakat úgy jellemezhetném, hogy a szép, tanulságos, csodálatos és gyönyörűséggel teli jelzők egyike mindenkire ráillett.

Mindent összevetve úgy tűnik, hogy aki ezen két nap alatt nem tudott lelkileg töltekezni, annak önmagában kell keresnie az okát. (Sajnos természetes, hogy ebben a rohanó világban nem tud mindenki egy ilyen eseményre ott, rögtön ráhangolódni…)

 

Az Eucharisztikus Kongresszusról néhány adat:

A becsült résztvevők száma kb. 1500-1700 fő, akik a két nap alatt megfordultak a Székesegyházban. Az előzetes „érdemi hírzárlat” mellett ez csodálatos eredmény!

   A két nap alatt kb. 25-30 pap volt jelen a rendezvényen. Némelyek „csak” gyóntatási szolgálatot láttak el. Köszönet Istennek, hogy ennyien éreztek hívást az eljövetelre.

   A Kongresszuson hazánk minden tája kisebb nagyobb létszámmal, de képviseltette magát. Néhány fő Felvidékről és Erdélyből is érkezett, sőt Kanadából is részt vettek négyen mindkét napon. Eszerint a rendezvényt tekinthetjük országos jellegűnek. Hála az Isten lelkünkbe ültetett indíttatásáért!

   A helyszínen hangfelvételt készített a Mária Rádió, televíziós felvételt az MTV1, a Bonum TV, a Duna TV és a Váci Egyházmegyei TV stábjai.

 

Sokan érdeklődnek, hogy hol tekinthető meg vagy hallgatható vissza egy-egy előadás. Két héten belül döntés várható a rendelkezésünkre álló felvételek tekintetében, hogy mikor, hol és milyen ütemezésben kerülnek közreadásra.

 

Ezúton is köszönetet mondok mindenkinek, aki segített a szervezésben, lebonyolításban, és azoknak is, akik jelenlétükkel emelték a két nap fényét. Örömmel tölt el, hogy Isten nagyobb dicsőségére sikerült megrendezni és lebonyolítani ezt a Kongresszust.

 

Fel szeretném hívni mindenki figyelmét, hogy a Kongresszusra megjelentetett könyvek továbbra is igényelhetők Alapítványunknál, illetve a Ferenciek terén két boltban megvásárolhatók.

Alapítványunknál az árak:

„Ének és imakönyv” 300 Ft/ db, 

„Bangha Béla: Az Eucharisztia” 800 Ft/db, 

„Bangha Béla: Az oltár fényében” 700 Ft/db, -

„Tanúságtételek az Oltáriszentség előtt” 300 Ft/db plusz postaköltség.

(Az „Ének és imakönyv”-et a helyszínen a nyomdai előállítási ár alatt adtuk a megjelenteknek…)

 

Alapítványunk elsősorban a szórólapok kiadása és kipostázása miatt komoly mínusszal zárta a szervezést (-450 eFt), ezért kérjük, hogy amennyiben módjában áll, támogassa Alapítványunkat. Sárga csekk igényelhető hozzá. (Számlaszám: K&H Bank, 10401938-49524956-54551002)

 

A jövőt illetően tervezzük egy emlékkönyv kiadását, melyben az összes előadás és tanúságtétel anyaga egybe szerkesztve olvasható lesz.

 

Dicsőség az Istennek, aki ez eget és a földet alkotta, aki a Királyok Királya, a Szentek Szentje, és aki oly mértékig megalázta magát, hogy egy parányi Ostyában maradt közöttünk a világ végezetéig, teljes ránkhagyatkozásban, kiszolgáltatottságban, azért, hogy minél gyakrabban látogathassuk őt a Tabernákulumban és magunkhoz vehessük őt szentáldozásaink alkalmával!

 

 

2013. május 15.

Jánossy Gábor

 

 

Képgaléria

2286 varga lszl...

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, amivel értesítjük a fontos információk megjelenéséről.

Kérjük ajánlja oldalunkat: IWIWSatartlapGoogle bookmarkFacebook Twitter {nice1}